Spanien

Fem världsarvsstäder nära Madrid

Bara ett stenkast från Madrid ligger fem av Spaniens vackraste städer: Salamanca, Toledo, Cáceres, Segovia och Ávila. Det är fem historiska städer som erbjuder besökaren allt från fantastiska konstskatter till genuina gastronomiska upplevelser samt lyxigt boende på de berömda Paradorhotellena. Alla fem städerna tillhör UNESCOs världsarvslista!

 • Ávila

  Inklämd bland Gredosbergen finner vi Ávila, en världsarvstad. Bakom stadens murar finns det ett värdefullt antal kyrkor och renässanspalatser. De vittnar om stadens forntida överflöd som textilcentrum. Sankta Teresa föddes här och det märks. Många av stadens religiösa byggnader är knutna till Teresas liv. Europeiska Kommissionen har tilldelat Ávila priset Access City Award 2010. De läckra stekarna och den berömda Avilabiffen är bara två exempel från det varierade lokala köket. För att inte nämna Santa Teresas kända efterrätt ”yemas”, sockrade äggulor.

 • Cáceres

  Mer än tio torn glänsar över Caceres historiska kvarter, inringade av stadens arabiska murar. Medeltida borg och hus och renässanspaltaser längs kullerstensgator utgör de vackraste åsyn att här beskåda. Staden är placerad i Unescos världsarvlista. Stadens historia är sammanknuten till en av Spaniens vandringsleder, den så kallade Silverrutten. Vía de la Plata är en väg från romartiden som gick mellan Sevilla och Astorga i norr, och som användes av pilgrimerna som skulle till Santiago de Compostela. Fläskprodukter och fåraherderätter är basen till den rika kökskulturen från trakten. Njuts bäst med Caceres utsökta viner!

 • Salamanca

  Staden är belägen i Spaniens centrala delar, 212 kilometer från huvudstaden Madrid. Salamanca har en universell, storslagen, lärd och ungdomlig karaktär, och är en av de orter i Spaniens inland som är väl värda ett besök.

  Salamanca är universitetsstaden framför alla andra – stadens universitet är ett av de äldsta i Europa, och det första som grundades i Spanien. Under sin storhetstid var det ledande bland de europeiska lärosäten

 • Segovia

  Segovia ligger på hög mark mellan floderna Eresma och Clamores. Dess stadskärna är klassad som världsarv, och det är också dess romerska akvedukt. Staden har dessutom många romanska kyrkor, en katedral och en borg och de formar tillsammans stadens vackra siluett. Om du är i denna vackra del av Kastiljen ska du inte missa att smaka på stadens specialitet: spädgrisstek. Kanske på stadens moderna Parador? Utöver det är Segovia en utmärkt plats för att börja utforska provinsen. Där hittar du bland andra sevärdheter La Granja-palatset och naturreservatet Río Duratón.

 • Toledo

  Toledo är en av de städer i Spanien som har flest minnesmärken och sevärdheter. Staden är känd under namnet De Tre Kulturernas Stad, eftersom kristna, muslimer och judar levde länge tillsammans i staden. Bakom sina stadsmurar döljer Toledo ett rikt kulturarv bestående av kyrkor, moskéer, synagogor, palats och citadell. Den gamla stadskärnan kan sägas utgöra ett friluftsmuseum med sina olika byggnadsstilar, och den är klassad som världsarv.