Jordanien

Upptäck Jordanien

 • Petra

  Petra är ett av världens naturunderverk och utan tvekan Jordaniens viktigaste skatt och största turistattraktion. Den stora och unika staden skars ut ur berget av nabatéerna, ett arabiskt folk som slog sig ned på platsen för över 2 000 år sedan och gjorde den till en viktig förbindelsepunkt för siden, kryddor och andra handelsrutter som länkade samman Kina, Indien södra delen av Arabien med Egypten, Syrien, Grekland och Rom.

  Man kommer in i staden via Siq, som är en 1 kilometer lång och trång klyfta som flankeras av 80 meter höga klippor på båda sidor. Bara att gå genom Siq är en upplevelse i sig, och klippornas färger och formationer bjuder på en fantastisk syn. När du kommer fram till slutet av Siq får du en första anblick av templet Al-Khazneh (Skatt).

  Och upplevelsen är fängslande. Här möts besökaren av en 30 meter bred och 43 meter hög fasad som huggits ut ur det rödaktiga berget, och helt plötsligt bleknar allt annat runtomkring. Templet höggs ut under det första århundradet e.Kr. och var avsett som grav för en stor nabatékonung och representerar nabatéernas fantastiska byggnadsförmåga.

  Besökaren behöver säkert fyra eller fem dagar för att hinna utforska allt som finns här. När du beger dig in i Petradalen kommer du att överrumplas av platsens naturliga skönhet och dess enastående arkitektur. Här finns hundratals utsirade gravar. I motsats till husen, varav merparten förstördes av jordbävningar, byggdes gravarna för att kunna klara sig över till livet efter detta, och idag står hela 500 stycken kvar. Tomma men absolut fängslande.

  Petra grundades runt 500 f.Kr. av arabiska nabatéer, ett nomadfolk som slog sig ned i området och lade grunden till ett handelsimperium som letade sig hela vägen in i Syrien.

  Trots upprepade erövringsförsök från den seleukidiske konungen Antigonos, romerska kejsaren Pompejus och Herodes den Store förblev staden i nabatéanska händer fram till cirka 100 e.Kr. när romarna tog över. Staden var fortfarande bebodd under den bysantinska perioden när det romerska riket flyttade fokus österut till Konstantinopel, men förlorade därefter i betydelse.

  Korsfararna byggde ett fort där på 1100-talet, men drog sig ganska snabbt tillbaka och överlämnade Petra till lokalbefolkningen fram till tidigt 1800-tal när staden år 1812 upptäcktes av den schweiziske äventyraren Johann Ludwig Burckhardt.

 • Wadi Rum

  I Wadi Rum-öknen skjuter monolitiska sandstensberg (på sina ställen hela 1 750 meter höga) upp ur sanden och utgör en härlig utmaning för alla äventyrslystna bergsklättrare. Även fotvandrare kan njuta av lugnet och friheten i det enorma området, och här kan man utforska floddalar och vattenhål, eller kanske upptäcka 4 000 år gamla bergsmålningar och många andra fantastiska skatter som den vilda naturen bevarar i sitt inre.

  Wadi Rum kan utforskas på många olika sätt. Vid Visitor’s Centre kan besökaren hyra ett fyrhjulsdrivet fordon med förare/guide och köra två eller tre timmar in i Wadi-systemet för att utforska några av de mest kända platserna. Alternativt kan man hyra kamel och guide. Utflyktens längd avtalas vid Visitor’s Centre och det finns även möjlighet att bo i beduintält och avnjuta en traditionell måltid vid lägerelden till tonerna av arabisk musik.

  Beduinfolket som bor i området för fortfarande en halvnomadisk livsstil. De är väldigt gästvänliga och välkomnar gärna besökare, som ofta bjuds in till en kopp kaffe eller ett mål mat.

 • Döda havet

  Döda havet är utan tvekan världens mest fantastiska plats. Här hittar vi Jordandalen och ett dramatiskt och vackert landskap 400 meter under havsytan. Sjön är den djupast belägna på jorden och här utmynnar ett stort antal floder, bland annat Jordanfloden. När vattnet väl når Döda havet har det ingenstans att ta vägen. Istället förångas det och efterlämnar en tjock och trögflytande blandning av salter och mineraler som förser industrin, jordbruket och läkemedelsbranschen med några av dess finaste produkter.

  Döda havet flankeras av berg i öster och Jerusalems böljande kullar i väster, något som ger området en nästan övernaturlig skönhet. Även om området idag är glesbefolkat och lugnt, tros det ha varit hemvist åt fem bibliska städer: Sodom, Gomorra, Adman, Zebouin och Zoar (Bela).

  Döda havets östra kuststräcka är fantastiskt vacker och spirituell och är idag regionens centrum både för religiösa ritualer och spa-upplevelser. Kombinationen bra vägar, utmärkta hotell med spa och fitness-anläggningar såväl som arkeologiska och spirituella fynd gör regionen lika spännande för dagens internationella besökare som den var för kungar, kejsare, handelsmän, profeter och pilgrimer hela vägen tillbaka till antiken.

  Döda havets största dragplåster är det varma, välgörande och supersalta vattnet, som ibland är upp till tio gånger saltare än havsvatten och rikt på bland annat magnesium, natrium, kalium och brom. Det ovanligt varma, viktlösa och mineralrika vattnet har lockat besökare sedan urminnes tider och på gästlistan står bland annat Herodes den store och den vackra egyptiska drottningen Cleopatra. Alla har njutit av döda havets rikliga, svarta och stimulerande lera och har flutit runt på rygg under Jordaniens milda strålar och låtit kroppen absorbera vattnets sunda mineraler.

 • Aqaba

  Aqaba är en spännande plats. Det är ett Jordanien i miniatyr med en fascinerande historia, fantastiska platser, förträffliga hotell och aktiviteter, fantastiska faciliteter, bra shopping och gästfria människor som inte vill något hellre än att deras besökare får en trevlig vistelse.

  Men möjligtvis är det största dragplåstret Röda havet. Här hittar du snorklings- och dykarmöjligheter i världsklass. Det milda klimatet och de milda havsströmmarna utgör en perfekt grogrund för koraller och ett myllrande undervattensliv. Här kan du simma med vänligt sinnade havssköldpaddor och delfiner och ett hav av färgglada fiskar. På kvällen bjuds dykaren på en annan del av undervattensbefolkningen, och hittar både krabba, hummer och räka i jakt på något ätbart.

  Det finns många dykcentra i Aqaba. Alla erbjuder bra och säker dykutrustning, professionella instruktörer och båttransport till ett stort antal dykplatser.

  De som föredrar livet ovanför vattenytan kan istället följa livet under havsytan från en båt med glasbotten eller i en u-båt. Eller kanske bara koppla av i solen på resortens sandstränder. Dessutom erbjuds ett stort antal andra vattensporter såväl som en stor och spännande marinpark.

  Aqaba har haft en viktig roll i regionens ekonomi i över 5 500 år. Staden var tidigare en knutpunkt mellan land- och havsrutterna från Asien, Afrika och Europa, och har fortfarande stor betydelse. Tack vare sin viktiga roll finns det många historiska platser att utforska i regionen inklusive vad man tror är världens äldsta kyrka.

  Aqaba International Airport ligger 20 minuter från centrum och erbjuder reguljärflyg från Amman och många europeiska städer. Gränsen till Israel, egyptiska Sinai och Saudiarabien ligger bara 30 minuters bilresa bort.

 • Jerash

  Jerash kvalar in på andra plats på listan över favoritdestinationer i Jordanien med Jerashs uråldriga stad som har varit bebodd i över 6 500 år.

  Jerash ligger på en slätt omgiven av kulliga skogsområden och vattendrag. Staden erövrades av general Pompejus år 63 f.Kr. och var en av de stora romerska städerna i Decapolisgruppen.

  Stadens gyllene ålder uppstod under romerskt styre under vilket den hette Gerasa. Idag är platsen en av de mest välbevarade romerska provinsstäderna i världen. Staden låg gömd under sand i flera århundraden innan den grävdes ut och restaurerades i 70 år. Jerash är idag ett utmärkt exempel på den romerska urbanismen som hittas i hela Mellanöstern. Denna omfattar stenbelagda, pelarflankerade gator, tempel, vackra teatrar, stora torg och piazzor, romerska bad, fontäner och stadsmurar genomborrade av torn och stadsportar.

  Under den grekisk-romerska ytan har Jerash bevarat en finstämd blandning mellan öst och väst. Arkitektur, religion och språk reflekterar en process där två mäktiga kulturer blandades och levde sida vid sida: den greko-romerska världen vid Medelhavet och arabiska sedvanor från Orienten.

  Dagens moderna Jerash ligger öster om ruinerna. Här delar den gamla och nya delen på stadsmuren men för övrigt har staden utvecklats på egna meriter och är idag en egen stad bredvid den gamla.

 • Smaka på Jordanien