Billiga flyg Korsika

Det är inte utan anledning som fransmännen kallar Korsika Ile de Beauté, den vackra ön, eller att Napoleon Bonaparte en gång lär ha yttrat att "allt på Korsika är bättre och skönare än någon annanstans". För Korsika, som har 260 000 invånare, är förmodligen Medelhavets vackraste ö. En miljon turister årligen kan inte ha fel.
Den dramatiska och skiftande naturen gör att man aldrig vänjer sig vid Korsika. Västkustens badvikar och fantastiska klippformationer som stupar rakt ner i havet, inlandets bergskedjor där snön kan ligga kvar på topparna långt in i juni och östkustens sandstränder som sträcker sig över 500 kilometer från norr till söder. Korsika har något för alla.

Höjdskillnaderna för med sig att klimatet är varierande. Vid kusterna är det milt på vintern med en medeltemperatur runt 14 grader. På sommaren stiger kvicksilvret till mellan 20 och 28 grader.
De två största städerna är Ajaccio och Bastia. I Bastia, där ödeläggelsen var stor under andra världskriget, leder alla gator till hamnen. Så det är där du hamnar oavsett om du flanerar på de nya breda boulevarderna (Boulevard Auguste Gaudin och Boulevard Paoli) eller i gamla stadens smala gränder. I Ajaccio kan du besöka huset där familjen Bonaparte bodde och titta in i rummet där Napoleon såg dagens ljus för första gången. Att Napoleon föddes i Ajaccio går för övrigt inte att ta miste på - gator bär hans namn, han har ett eget museum, Musée Napoleon och han står staty i centrum. Förutom Napoleon präglas staden av snövita sandstränder, bilar och massor av turister.

Lite lugnare är det i Bonifacio på öns sydspets som du inte får missa. Den lilla staden är något utöver det vanliga där den ligger på kalkklipporna 100 meter över havet. Det finns en huvudgata som är någorlunda rak, i övrigt är stan ett virrvarr av smågränder där aldrig solen hittar in. För att komma till den äldsta stadsdelen, la haute ville, får du klättra uppför branta trappor och gå över en vindbro.

Korsika är ett eldorado för den som är intresserad av dykning. Vattnet är oerhört klart. Undervattenslivet är rikt och varierat. Har du tur får du se delfiner och valar. Det blir djupt fort, och det finns en hel del intressanta vrak som ligger hyfsat lättåtkomligt vid kusten. Rekommenderade ställen för dykare är Ajaccio, Bonifacio, Porto och Port Vecchio.