Sydafrika

Sydafrika

Sydafrika har något att erbjuda för hela familjen.

Den världsberömda nationalparken Kruger Park omfattar nästan två miljoner hektar och rymmer sexton ekosystem. Möt The Big Five - lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel - under en jeepsafari eller en rundvandring till fots. Eller besök Robben Island, där Nelson Mandela, fängelseöns mest berömda fånge, har förvandlat en brutal institution till en symbol för människans triumf över förtryck och motgångar.

Se en vithaj i ögonen i Shark Alley utanför Gansbaai-kusten - en av världens bästa platser för burdykning med stor vithaj. I området finns även möjlighet till imponerande valskådning. medan Kapstaden och Kaphalvön upp till Kapudden är berömda för den vackra utsikten, kändistäta stränder, Taffelberget och valsafari. Här finns även shopping i världsklass, nattliv, mat & vin – och den tillbakalutade atmosfären.

Den vackra Garden Route har fått smeknamnet Sydafrikas Eden. Området bjuder på spektakulära naturupplevelser och pittoresk utsikt och lockar såväl äventyrare som friluftsfantaster. Eller upptäck Sydafrikas prisbelönta viner och ge dig ut på en mysig tur längs någon av Kaphalvöns vinleder, med ett pärlband av historiska småstäder och grönskande dalar. Läs mer

Norra Kruger National Park

Kruger National Park

Besök Pafuri, ett av Kruger-parkens fantastiska vildmarksområden

Kruger National Park handlar inte enbart om storvilt. Det finns natursköna vildmarksområden där du kan upptäcka unika skogar, fantastiska fåglar, spår efter våra tidiga förfäder och det en gång så ökända området mellan Sydafrika, Moçambique och Zimbabwe, där skurkarna höll till förr i tiden och korsade Limpopo River till fots.

Den norra delen i Kruger National Park är ett område med unik biologisk mångfald. Det är en av de få platser där skogar med eukalyptusträd växer intill skogar med baobabträd. Träden växer längs flodbankerna vid Limpopo- och Luvuvhu-floderna: de smäckra, bleka, skimrande gröna grenarna på eukalyptusträden glittrar mellan de massiva mörkbruna baobabträdens stammar. Det är enkelt att låtsas du befinner dig i sagan om bröderna Grimm där häxor och feer lurar runt varje sten.

När du bor i Pafuri, en av de privata stugbyarna i Kruger-parken, befinner du dig i Makuleke-folkets förfäders land. I samarbete med Wilderness Safaris fungerar de som tillsyningsmän och värdar i det här vackra vildmarksområdet. Den lokala personalen utbildas och uppmuntras av erfarna parkvakter och servicepersonal som kommer från hela Sydafrika.

Din fågelguide har ett tränat öga och kan urskilja de olika fågelarterna lika lätt som du hittar i din egen hemstad. Om du letar efter en specifik fågel så kan de hitta den, genom att locka den närmre med sin egen sång, och sedan är det bara för dig att bocka av från listan. Kronörn, svartstrupig flikflugsnappare, Böhms taggstjärtseglare och så klart den sällsynta och eftertraktade afrikanska fiskugglan, är några av dessa speciella fåglar. De fem stora – lejon, elefant, leopard, noshörning och buffel – finns i närheten och du kan möta elefanter var som helst.

För över en miljon år sedan var det Homo erectus som gick och levde här. Du kommer att få se handgjorda yxor från stenåldern och icke utgrävda fossiler från dinosaurier.

Crooks Corner, som sammanlänkar Sydafrika, Moçambique och Zimbabwe, är platsen där skurkarna höll till förr i tiden. Under vintertid, när Limpopo är torrlagd, kunde de enkelt springa från ena landet till nästa och undvika elefanthjordarna som badar i lera längs flodbankerna genom att själva täcka in sig i den leriga geggan, liksom Kiplings elefantunge.

Kapstadens vackra stränder

Cape Town

Sand, vågor och solnedgångar. De vackra stränderna i Kapstaden bidrar till jubelropen moderstaden erhåller från hela världen. Från de trendiga stränderna Clifton och Camps Bay till de varmare vattnen i False Bay – om du gillar vågor och sand finns det en perfekt strand i Kapstaden just för dig.

På Kapstadens Atlantsida är de breda, sandiga sträckorna, den dramatiska utsikten och de bländande solnedgångarna en tröst för att havet är isande kallt. Det är detta dessa stränder i Kapstaden är kända för. Vattnet kanske är kyligt, men de fyra stränderna i Clifton tillhör Kapstadens mest populära och lockar till sig trendigare människor som tycker om att lapa sol, spela volleyboll och vara med sina vänner.

Närliggande Camps Bay är en av favoritplatserna att åka till på helgen i Kapstaden. Den randas av trendiga matställen och där brukar vara packat. Lite längre bort hittar du Llandudno, ett paradis för surfare som omges av några av de dyraste fastigheterna i staden, samt Sandy Bay, där man inte ens behöver ha badkläder på sig.

Det varmare vattnet i Indiska oceanen i på stranden i False Bay lämpar sig bättre att simma i. Den mest välkända av dessa stränder är Muizenberg, där viktorianska strandhytter i regnbågens alla färger påminner om en mer ståndsmässig tid.

Det finns några fina stränder i Kapstaden i närliggande Simonstown, en av de äldsta bosättningarna i Kapprovinsen med en stolt marin tradition, som återspeglas av det stora antalet sjöfartsmuseer och monument i staden.

När vinden blåser hårt mot stränderna i Kapstaden beger sig alla till Boulders Beach, som skyddas av stora, runda klippblock och där en skyddad koloni med afrikanska pingviner har sitt boställe.

Andra populära stränder i Kapstaden är Noordhoek Beach, som passar perfekt för långa promenader och som älskas av surfare och drakflygare; Kommetjie Beach är ett annat populärt tillhåll för surfare; och Blouberg Beach stoltserar med den berömda utsikten över Taffelberget på andra sidan bukten.

Robben Island Prison Museum

Robben Island Prison Museum

Robben Island plats i Sydafrikas konfliktrika historia inleds i kolonialismens början då den första nederländska nybyggaren, Jan van Riebeeck, stred mot den lokala ledaren för Khoekhoe, Autshumato. Idag utgör ön en tankeställare för hela mänskligheten. Allt detta går att uppleva på fängelsemuseet på Robben Island.

Museet på Robben Island berättar långt mer än bara historien; det har symbolisk innebörd inte bara för invånarna i Sydafrika med sin stora mångfald av kulturer, utan för hela världen. Utöver dess känslosamma historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet är det en symbol för rättvisa, mänskliga rättigheter och självuppoffring.

Även om apartheidmotståndarna på 1900-talet har intagit scenen i den här berättelsen är det få som inser att Robben Islands fängelsemuseums historia som ett fängelse inleddes för 350 år sedan med Autshumato, en medlem av Khoekhoe, en infödd grupp människor som nu har försvunnit. Den första nederländska nybyggaren som kom till Kapprovinsen, Jan van Riebeeck, anlitade Autshumato som tolk, särskilt för handeln med boskap som var det kolonin levde på. Kulturella missförstånd ledde till att tolken förvisades till Robben Island, men han flydde – och han är den enda fången på Robben Island som har lyckats med det.

En tre och en halv timma lång rundtur av museet på Robben Island inleds vid Mandela Gateway vid V&A Waterfront i Kapstaden, där du kan se olika utställningar på ön. Efter en halvtimmes färjetur guidas besökarna genom detta fängelse av högsta säkerhetsklass, i många fall av en tidigare politisk fånge som har personlig erfarenhet av det. Under en 45 minuter lång busstur runt ön förklaras dess historia som mentalsjukhus, militärbas och spetälskekoloni. Det finns även möjlighet att besöka hamnen i Murray's Bay med dess muslimska helgedom och museiaffär.

Utöver Robbens Islands historia är växt- och djurlivet på ön väldigt intressant, och att bevara det är ett annat av museets mål. Det finns 132 fågelarter på ön, vissa av dem hotade, liksom små antilophjordar.

Museet på Robben Island är ett världsarv och ett nationalarv i Sydafrika.

Hajsafari

Shark Alley

Shark Alley är en havskanal utanför kusten i Kapprovinsen och utgör en jaktmark för hajar, däribland stora vithajar. Adrenalinberoende som vill komma nära hajar kan få sitt lystmäte på expeditioner med burdykning i kanalen, men lika imponerande närbilder erbjuds de besökare som föredrar att hålla sig på torra land.

Shark Alley är känt över hela världen som en av de bästa platserna för burdykning. Inte särskilt förvånande, med tanke på att detta utgör hemmaplan för ett av världens största bestånd av den stora vithajen.

Shark Alley ligger bara några kilometer söder om den lilla fiskebyn Gansbaai och är en ganska smal kanal mellan Dyer Island och Geyser Rock. Det är tack vare de 50 000 pälssälarna på Dyer Island som kanalen har fått sitt namn, eftersom dessa pälsklädda däggdjur är mumsbitar för den stora vithajen. Det här resulterar i att tusentals hajar trålar genom kanalen och letar efter sin nästa måltid.

Burdykning är definitivt den mest spännande aktiviteten; dykaren hissas ner i vattnet i en säker bur och kan beskåda dessa djur ansikte mot ansikte. Dykarna behöver inte ha dykcertifikat för att burdyka, eftersom buren flyter med en del ovanför vattenytan.

Besökare som föredrar att se på hajarna från en säker plats i båten kommer inte att gå miste om äventyret, rovdjuren är strax under vattenytan och kommer helt nära båten. Under högsäsongen, mellan juni och september, kan åskådare på båten även se de stora vithajarna komma upp över vattenytan – en fascinerande och respektingivande uppvisning av hajarnas unika jaktbeteende.

Garden Route

Garden Route

Garden Route bjuder på en blandning av moderna golfbanor, uråldriga skogar, isolerade konstnärssamhällen, pensionärsområden, moderna köpcenter, tillflyktsorter i bergen och solsemester. Många intressanta och kreativa människor har förtrollats av den storslagna kustremsan och har kommit hit för att stanna.

Garden Routes största och viktigaste motorväg N2 sträcker sig från Heidelberg nere i söder till Storms River Village på gränsen till Östra Kapprovinsen och är en höjdpunkt för många resenärer.

Garden Route-vägen är extremt naturskön i sig, men det är sidovägarnas gömda pärlor som är regionens hemlighet.

Det var antagligen så som Oudthshoorn – världens strutstätaste stad – hittade fram till Garden Route. Trots det har tidiga invånare och elefanter tagit sig över Outeniqua-bergen från Oudtshoorn till kusten i århundraden.

Andra städer, som Calitzdorp, Sedgefield, The Wilderness, Knysna och Plettenberg Bay, är också värda att besöka.

Exempel på nya tillskott i området är vingården Bramon, precis utanför Plettenberg Bay, som är ett projekt för att ta vinproduktion till den nya regionen. Men med tiden har skogshuggarklaner, fiskare, konstnärer, affärsmän och toppchefer hittat sin grej längs Garden Route i Västra Kapprovinsen.

Garden Route är känt för sina vidsträckta fynbosområden, isolerade små bukter och eviga semesterkänsla. Det är dessutom lätt att ta sig hit från Kapstaden.

Glöm inte att vända blicken mot havet där sydkapare, knölvalar, flasknosdelfiner, vanliga delfiner och späckhuggare leker intill kusten, särskilt i närheten av Plettenberg Bay.

Garden Route National Park binder samman Tsitsikamma National Parks uråldriga skogar och vilda kustlinje med Wilderness National Park via några sjöar och bevarade fynbosområden och har en fascinerande blandning av ekosystem. Missa inte heller att lyssna och kika efter Knysna-turakoernas hesa skrik och röda vingar.

Vinbehandling - druvpeeling

Vinbehandling

Vinbehandling är extremt populärt på några av spaanläggningarna i Västra Kapprovinsen. Vad sägs om att prova Constantia Uitsigs specialbehandling Les Aromes Du Vin eller Vine Secret Vintage Experience på Mount Nelson Librisa Spa? Låt chardonnay-, pinotage- och merlotinspirerade behandlingar fylla dig med energi.

Vinbehandlingskonceptet är relativt nytt i Sydafrika men finns i Europa sedan många år tillbaka.

I grund och botten handlar det om att man använder skal, kärnor och stjälkar från vindruvorna på olika sätt. Exempel på behandlingar är allt från ansikts- och kroppsbalsamering till massage och peeling. Druvornas antioxidanter är utmärkta för avgiftning av kropp och hud, samtidigt som polyfenolerna (i druvkärnorna) bekämpar fria radikaler.

Vinbehandling är Sydafrika och kännetecknas av en egen typ av kreativitet. Librisa Spa på Mount Nelson Hotel i Kapstaden har en särskild helkroppsbehandling vid namn Vine Secret Vintage Experience. I den ingår peeling, kroppsinpackning, massage och ansiktsbehandling med druvor från närliggande Winelands.

Constantia Uitsigs spaavdelning har en behandling som de kallar Uitsig Les Aromes Du Vin, som kombinerar en uråldrig tradition av vinblandning och aromaterapi. Peelingen utförs med en speciell bark, socker, kryddnejlika och enbär och följs av en aromaterapimassage med oljor, som är särskilt utvalda för att komplettera vinet. Constantia Uitsigs vinproducenter och spaavdelningens terapeuter har tagit fram behandlingen tillsammans.

Vid sydafrikansk vinbehandling används dessutom landets egna pinotagedruva. På Serenite Wellness Centre i Century City och Franschhoek kan du njuta av behandlingarna Pinotage Embalming Ritual eller pröva paketet Heard it Through the Grapevine, som innefattar en 60 minuter lång ansiktsbehandling med pinotagedruvor, en 60 minuter lång kroppsskrubb samt kroppsbalansering och fotmassage.

Nyöppnade Sante Winelands Hotel and Wellness Centre på en 160 hektar stor vingård i Drakenstein Valley erbjuder behandlingar som Pinotage and Lime Exfoliation Treatment, Pinotage Elixir hydrobath och Aromavine detoxifying Pinotage massage. På plats finns även ett femstjärnigt hotell och restaurangen Sommelier.

Se alltså till att boka en vinbehandling nästa gång du är i Västra Kapprovinsen och passa på unna dig ett eller två glas chardonnay efteråt.