Schweiz

Schweiz

 • Grand Train Tour of Switzerland

  — så mycket mer än bara en tågresa!

  Grand Train Tour of Switzerland omfattar åtta olika vägar runt om i hela Schweiz och det är totalt 1 200 fängslande kilometer som lyfter fram det bästa av landet med hjälp av såväl tåg- båt- som bussnätet.
  The Grand Train Tour påbörjas från vilken punkt som helst och det finns ingen riktning som är bättre än den andra. Men Zürich - Schweiz största stad och den mångkulturella metropolen - är en bra plats att utgå från.
  På spåret i Schweiz är så mycket mer än bara en tågresa!

  Den som gillar kanotpaddling, mountainbike, fjällvandring eller ridning ska se till att lägga Interlaken på minnet, eftersom orten är något av ett "Europas Mekka" för just aktiviteter och erbjuder de flesta som slutar på -ing. Men det finns även andra orter som erbjuder oändligt antal spännande aktiviteter runt om i hela landet.

  Schweiz erbjuder tusentals sätt att få adrenalinet att pumpa eller helt enkelt bara "chilla" - precis som andan faller på. Mångfalden i Schweiz är oändlig, landet passar utmärkt oavsett om du reser med familjen eller om du letar efter riktigt utmanande aktiviteter. Off you go!

  Med Grand Tour of Switzerland passerar du längs vägen flerspråkiga städer, vingårdar, turkosfärgade alpsjöar, glaciärer, majestätiska berg, palmprydda stränder, djupa grottor, öppna ängar... Ja, det låter som en klyscha, en tom fras eller om du så vill, ett slitet uttryck men, nästan oavsett var du befinner dig i Schweiz är vyn som det allra vackraste vykort!

  De schweiziska panoramarutterna slutar aldrig att fascinera. När du väl har fått smak på de vackra vyerna är frestelsen oemotståndlig.

  Schweiz egen "Route 66" anpassat tågen - passerar dessutom tjugotvå charmiga städer som alla bjuder på sina bästa insidertips så du hittar de gömda kaféerna, romantiska restaurangerna och mysiga skrymslen och vrår. Så, är du sugen på att utforska städerna lite mer? Ta ett par dagar för att upptäcka den kulturella och kulinariska scenen eller det som för tillfället är "hippt och inne".

  Vare sig du väljer att åka hela rutten eller delar av den så garanterar vi att du får minnen för livet.

  Några låtar som inspiration inför din kommande Grand Tour of Switzerland:

  Born to be wild - Steppenwolf
  Mustang Sally - Wilson Picket
  Ramblin’ Man - Allman Brothers Band
  On the road again - Willie Nelson
  Hot Blooded - Foreigner
  Radar love - Golden Earring
  Harley-Davidson - Brigitte Bardot

  Gute Reise — Bon Voyage — Buon Viaggio — Bun Viadi

 • Engelberg

  Det är tidig morgon i Engelberg, paradiset för alla äventyrslystna. Solens första strålar värmer sakta men säkert upp de stenklädda gatorna och de stora blomsterklädda sluttningarna vid alptopparnas fötter. På byns huvudgata syns morgonpigga skaror av vandrare, cyklister och fiskare på väg ut mot dagens första äventyr. Adrenalinhöjande aktiviteter är nämligen vad som gör Engelberg till en plats värd att besöka. Den livliga lilla alpbyn erbjuder ett brett utbud av fritidsaktiviteter perfekt för familjer, nybörjare, amatörer och proffs.

  Tänk dig att susa nerför berget genom tolv svindlande kurvor i en fartfylld rodel. Den som gillar fart och fläkt får absolut inte missa Ristis rodelbana som ligger på inte mindre än 1 600 meters höjd. Medan du upplever vinden i håret omges du av Alperna när det är som bäst - under den grönskande högsommaren. Vill du hellre vistas på vatten kan du utforska sjön Trübsee med hjälp av kajak. När paddeln klyver det spegelblanka gröna glaciärvattnet kan du inte annat än insupa naturen och den lugna, friska luften. Avsluta upplevelsen med en grillning till ljudet av koskällorna från alpsluttningarna och dagen är fulländad.

  Efter en aktiv dag kan det väl knappast finnas något mer avkopplande än ett vasslebad vid foten av glaciären Titlis. Utsikten är, precis som alltid i Engelberg under sommaren, magnifikt grönskande och med snöklädda alptoppar i förgrunden. Så lugnt och stilla, men ändå med Luzerns storstadspuls bara en halvtimme bort.

  Boka flyg till Engelberg » Boka flyg + hotell till Engelberg »

 • Engadin St. Moritz

  Sträck upp handen och upplev känslan av att nästan känna himlen med dina fingertoppar. Mitt i en majestätisk dalgång på 1 800 meter höjd ligger Engadindalen, platsen som blandar alptoppar med söderhavsklimat. Mitt i dalen slingrar sig floden Inn, som återspeglar bergen i det stilla klarblåa vattnet.

  Kanske är det ingen överraskning att några av världens främsta författare och poeter under många år åkt till Engadindalen för att hämta inspiration.

  I Engadindalen ligger en av världens mest kända skidorter, St. Moritz, men i dalen ligger ett pärlband av charmiga byar som är fantastiska alternativ till jetsetarnas paradis.

  I Engadin St.Moritz ligger Swiss National Park, en av Europas första nationalparker, som schweizarna för över hundra år sedan ansåg vara värd att bevara. Och tur är väl det, för idag spirar platsen av liv för både växter, djur och människor. Här kan du på nära håll uppleva hur naturen på egen hand utvecklats utan mänsklig påverkan.

  I Engadin St. Moritz möter olika kulturer och språk varandra, ändå är alla 13 orter en väl sammansvetsad region som perfekt kompletterar varandra. Här talas rätoromanska, med inslag av både italienska, tyska och engelska. Hela regionen präglas av dess långa historia, inte minst märkbart i antalet aktiviteter som regionen erbjuder.

  I Engadin St. Moritz anordnas årligen jazzfestival, historisk bilträff, cykelmaraton, konstutställning och det helt fantastiska White Turf där hästarna tävlar på den frusna sjön i St. Moritz. För att bara nämna några av de aktiviteter som rimmar väl med Engadinregionen. Den 11:e juli och för andra året i rad går den svenska tävlingen Engadin Swimrum som var världens första Swimrun utanför Sveriges gränser. En tävling där gränsen mellan land och vatten suddas ut, på sjukt hög höjd springer deltagarna nästan 50 km och simmar 5-6 km i öppet vatten.

  Vill du hellre upptäcka vattnet utan att bli blöt rekommenderar vi en sväng på Alpernas högst belägna naturliga sjö, Sils. Från båten, som skvalpar runt på 1 800 meters höjd, kan du njuta av lugnet och samtidigt upptäcka platser du aldrig når till fots.

  I Engadin välkomnas du in i det Schweiziska finrummet. Allegra!

  Boka flyg till Engadin St. Moritz » Boka flyg + hotell till Engadin St. Moritz »

 • Interlaken

  Interlaken är platsen för alla äventyr som slutar på -ing. Vad sägs om kanotpaddling, mountainbiking, fjällvandring, ridning, eller elcykling? Det unika med just Interlaken, förutom dess enorma utbud av aktiviteter, är dess läge mitt mellan alpsjöarna Thun och Brienz. Därifrån har staden fått sitt namn, som betyder "mellan sjöarna".

  Från Interlaken har du full utsikt över Jungfraujoch, Eiger och Mönch, de tre bergstopparna som tillsammans bildar höglandsområdet Berner Oberland. Här kan du uppleva känslan av att bokstavligen ha världen under dina fötter! Från Interlaken kan du nämligen hoppa på panoramatåget, som sakta ångar sig upp till världens högst belägna tågstation Jungfraujoch, en plats på 3 545 meter över havet och listad som världsarv av UNESCO. När du ändå är här - ta chansen att bestiga din första 4000-meterstopp. Känslan när du når den lämnar dig omöjligt oberörd. Det är inte för inte som Jungfraujoch kallas "the Top of Europe".

  Vill du hellre upptäcka området från cykelsadeln kan du passa på i sommar, då arrangerar Temaresor elcykelresor till just Interlaken. Elcyklarna är precis som allt annat i Schweiz, av hög kvalitet. Du slipper dock inte trampa själv – en elektrisk hjälpmotor hjälper dig i de värsta backarna men det är ingen moped, du måste kämpa lite själv. De arrangerade cykelturerna passerar mäktiga vattenfall, glittrande glaciärsjöar, droppstensgrottor och vin- och osttillverkare. Rutten avslutas med en linbanetur upp till Harder Klum och Mürren, utsiktsplatser som garanterar aha-upplevelser.

  Interlaken blandar vidunderlig natur med äventyr i världsklass. Efter en fullspäckad dag med aktiviteter somnar du gott i en kvalitetssäng, garanterat med en snöklädd alptopp utanför hotellfönstret.

  Det bästa är att det magiska sceneriet som är som hämtat ur "Sound of Music" finns kvar även morgonen efter.

  Boka flyg till Interlaken » Boka flyg + hotell till Interlaken »

 • Luzern

  Luzern är porten till det centrala Schweiz och ligger idylliskt inbäddat vid sjön med samma namn, omgivet av ett imponerande bergslandskap.

  Här går tradition hand i hand med innovativ design. Det futuristiska Kultur- och Kongresscentret, KKL, är designat av den ledande franska arkitekten Jean Nouvel och är en av de arkitektoniska höjdpunkterna i staden. En annan, mer traditionell juvel, är den kända Kapellbrücke, som länkar samman stadsdelarna Gamla Stan och Nya Stan som delas av floden Reuss. Kapellbrücke är världens äldsta övertäckta träbro och har anor ända tillbaka till 1332 och idag ett av stadens landmärken.

  Luzern må vara litet, men som kulturellt centrum lockar staden folk från hela Schweiz.

  Vad det gäller shopping så finns ett mycket imponerande utbud av modebutiker, några välfyllda med internationella lyxvarumärken, medan andra fokuserar på mindre kända, noga utvalda schweiziska och internationella designers.

  Nattlivet i Luzern är känt över hela landet. Otaliga barer och klubbar, ibland högt över stadens takåsar bjuder på ett attraktivt nattliv med fester och konserter långt in på småtimmarna.

  Vi rekommenderar även en ångbåtstur på sjön, gärna i kombination med en tur i någon av linbanorna upp på berg som Pilatus, Stanserhorn eller Rigi. Härifrån njuter du utsikt du sent kommer att glömma.

  Boka flyg till Luzern » Boka flyg + hotell till Luzern »

 • Valais

  Med sitt unika och varierande landskap är Valais en region fylld av kontraster med majestätiska alptoppar, fascinerande glaciärer, prunkande vingårdar och djupa dalar.

  Trots att regionen bara sträcker sig 150 km finns närmare 50 toppar på över 4000 meter. Bland kända skidorter kan nämnas Zermatt, Crans-Montana och Saas-Fee, här nedan kan du läsa lite mer ingående om ytterligare två kända orter.

  MTB i Verbier

  Ta chansen till en riktig höjdarupplevelse och upptäck Verbier med skärmflygning! Från ovan ser du cykelstigar, vandringsleder, klätterväggar och fiskevatten. Vill du hellre utforska området med fast mark under fötterna kan du testa Verbiers högklassiga golfbanor eller gå på den världsberömda internationella musikfestivalen i månadsskiftet juli/augusti.

  Gillar du cykling föreslår vi att du startar en tidig morgon med frukost med lokala specialiteter såsom olika ostar, salami, surdegsbröd, marmelader, mjölk, juicer, smör och frukt. Allt tillverkat från det som växer och betar i omgivningarna. Smaklökarna slår volter och jublar vid blotta åsynen.

  Efter en frukost i världsklass kan du fortsätta längs slingrande bäckar, genom hagar med betande kor, i snårig gammal barrskog och över öppna vidder med färgglada blomster längs sidan. Här och där signalerar smultron och inbjuder till frestande pauser. Värmen håller fortfarande ett stadigt grepp om hela Schweiz, även på höjder över 3000 meter.

  När dagen lider mot sitt slut, vad passar inte bättre än en stund i hotellets jacuzzi medan den glödande kvällssolen lägger sig som ett täcke över alptopparna.

  Vin, cykling och gång i Sierre Anniviers!

  Från St-Luc tar man tåget upp mot Chandolin, sedan väntar intensiv och brant cykling över hopp, stock och sten. Upp på cykeln och fullt fokus neråt. Trots att cykelparken i St-Luc andas extremsport finns något för alla och vem som helst med kondition och äventyrslust kan bemästra en cykelpark utan bekymmer.

  Efter en eftermiddag på cykelsadeln beger man sig med fördel mot Sierre Anniviers där vin- och fruktodlingarna breder ut sig som ett täcke längs med bergssluttningarna. De många soldagarna i regionen skapar utmärkta förutsättningar för smakrika frukter och viner. Varför inte lägga övernattningen på ett anrikt slott omgivet med magnifika vingårdar?

  Kvällen bjuder på förstklassig vinprovning från gårdens egna druvor. Tack vare solen och den bördiga marken lämpar sig området bäst för vita viner, vilket också märks på den fruktiga smaken. Till vinet beställer man såklart en Raclette, Valais paradrätt. Rätten består av smält vällagrad ost som serveras bland annat med mandelpotatis, charkuterier och cornichoner. Efter en dags cykling toppat med vinprovning och god mat, somnar man gott med vinodlingarna utanför sitt slottsfönster.

  Boka flyg till Valais » Boka flyg + hotell till Valais »