Menorca

Menorca

Flyg till Menorca fr. 1822 kr Flyg + 7 hotellnätter fr. 3898 kr Hotell fr. 161 kr/natt

Menorca - biosfärområde

Utforska det varierande och spännande landskapet. Ta ett dopp i böljan blå. Bekanta dig med våra vanor och traditioner. Njut av vår goda mat. Upptäck en rad nya upplevelser på denna speciella plats i hjärtat av Medelhavet och dela med dig av dina intryck.

Anledningen till att Menorca den 8 oktober 1993 förklarades som biosfärområde av UNESCO var inte bara det fantastiska landskapet, det rika naturarvet och de historiska skatterna. En lika stor anledning var att allt var så välbevarat. Det var en utmärkelse för hållbar tillväxt. År 2013 firas 20-årsjubileet.

Här på Menorca har vi lyckats med att vara både ett turistmål och ett biosfärområde genom att vi lyckats bevara miljön samtidigt som vi främjat den socioekonomiska utvecklingen.

En viktig aspekt är havets transparens och den välbevarade kustlinjen - utan tvekan det bästa naturelementet vi kan erbjuda. Längs den 216 km långa kustlinjen hittar du över sjuttio av våra bästa stränder som bevarats i ett fantastiskt skick tack vare sjögräsängar eller 'posidonia oceanica'.

En annan viktig aspekt är den naturliga mångfalden på ett område som inte är större än 700 km2. Här hittar du nästan alla de miljöer som finns runt Medelhavet och många djur och växter som bara lever här.

En del av upplevelsen i biosfärområdet är att du får tar del av våra traditioner, vår kultur och våra folkfester. Utforska megalit-ruiner, historiska byggnader, försvarsfästningar och museer. Beundra lokalt hantverk som keramik, skor eller smycken.

Och glöm inte att smaka på öns egna produkter. Vårt kök är vida känt och innehåller både kött, fisk och skaldjur av högsta kvalitet. Traditionellt torkat kött. Ost med certifierad ursprungsmärkning. Traditionella tårtor och bakelser. Utmärkt lokalt vin. Och kanske det mest kända av dem alla: vår gin, en kvarleva från tiden som brittisk koloni, som fortfarande bara produceras här.


Kajak - Paddla på Menorca
Vet du hur liten man känner sig när man glider förbi en stor utskjutande klippvägg i sin lilla kajak? Inte? Då tycker vi att du ska ta reda på det! Med en kajak kan du upptäcka kustlinjen bit för bit. Utforska vackra vikar och spännande grottor som bara kan nås från havet. Det är enkelt att lära sig att paddla kajak. Du kan ge dig ut på egen hand, tillsammans med en vän eller i grupp. Paddla runt hela ön eller nöj dig med en bit i taget. Det finns något för alla. Gör det mesta av din vistelse på havet. Du kan ge dig ut på egen hand eller tillsammans med en guide som väljer den rutt du själv föredrar.
Segling - Ett paradis för båtfantaster
Har du någonsin upplevt den underbara känslan av vågstänk och vinden i ditt hår? Segla och njut av havsbrisen i ansiktet. Alla de som har seglat längs Menorcas kust vet hur underbart det är. Njut av havet med Menorcas vackra ö i bakgrunden. De bästa utgångspunkterna är Fornells-viken och Maó-hamnen. Båda har gott om utrymme och en jämn bris samtidigt som de ligger skyddade från det öppna havet. Det mycket enklare än man tror att lära sig att segla! Oavsett om du är nybörjare eller om du vill lära dig ännu mer hittar du det du söker. Du kan välja att segla ensam eller i grupp.
Windsurfing - Njut av vinden hela året
Känn vinden, farten, havet. När du vindsurfar är du så nära naturen du kan komma - och havet. Det behövs bara en bräda och ett segel. Prova på du också! Menorcas väderförhållanden är perfekta för vindsurfning året runt. Vindsurfare föredrar Fornells-viken och de norra stränderna och små vikar som Tirant, Pregonda eller Cavalleria när den nordliga Tramontana-vinden blåser. Vid sydlig vind ska du bege dit till de södra stränderna som Punta Prima, Son Bou eller Son Xoriguer.

Ta en lektion i vindsurfning. Det finns olika nivåer, med allt från introduktionskurser i grundteknik till mer avancerade kurser för de som vill få ut det mesta av vinden och havet utanför Menorca. Efter bara några lektioner kommer belöningen när du själv tar dig fram på brädan.
Vandring - En uppsjö av stigar mitt i naturen
Vill du vandra genom grönskande raviner eller ökenliknande landskap? Oavsett vilket kan du göra det på Menorca. Med så många alternativ till hands är det enkelt för dig att skräddarsy din egen rutt. Camí de Cavalls-stigen är en storfavorit bland vandrare och löper längs kustlinjen runt hela ön. Du passerar underbara stränder, raviner, små skogspartier och öppna fält. Stigen är registrerad som långdistanssträcka GR 223 och är märkt med träpålar och många informationstavlor. Oavsett om du tillryggalägger hela sträckan eller bara en del av den får du uppleva underbara naturscener. Förutom Camí de Cavalls finns det även ett antal vandringsleder längre in på ön som kantas av stenmurar som löper kors och tvärs över hela ön. Det bjuds på fantastisk utsikt och kulturell och geologisk kuriosa längs vägen. Det är enkelt att ta sig fram och du behöver inte vara någon atlet. Välj en rutt med en svårighetsgrad du tycker passar dig.
Cykla - Upptäck Menorca på cykel
Har du någonsin upplevt den underbara känslan av vågstänk och vinden i ditt hår? Segla och njut av havsbrisen i ansiktet. Alla de som har seglat längs Menorcas kust vet hur underbart det är. Njut av havet med Menorcas vackra ö i bakgrunden. De bästa utgångspunkterna är Fornells-viken och Maó-hamnen. Båda har gott om utrymme och en jämn bris samtidigt som de ligger skyddade från det öppna havet. Det mycket enklare än man tror att lära sig att segla! Oavsett om du är nybörjare eller om du vill lära dig ännu mer hittar du det du söker. Du kan välja att segla ensam eller i grupp.
Hästridning - En ötradition
Upptäck ön från hästryggen! Den enorma frihetskänslan på hästryggen är en svårslagen upplevelse för alla naturfantaster. Och det är så mycket mer än en äventyrsaktivitet. Blicka ut över öns pampiga naturscener från hästryggen, på egen hand eller tillsammans med en guide, längs kusten eller inåt landet, under en eller flera dagar. Camí de Cavalls är oslagbart om ni vill ge er ut på trecking under tre till fem dagar. Ridstigarna är anpassade efter din nivå och du kan ge dig ut på egen hand eller i grupp. Den menorcanska hästrasen är elegant och temperamentsfull. Den är stark, seg och viljestark och används både för ridning och framför en vagn. Dessutom har den en viktig roll i de lokala folkfesterna. Vill du lära känna det riktiga Menorca? Ta del av det utbredda och traditionella hästlivet. Ett utmärkt sätt att lära känna vår kultur är att titta på hästdressyr på ett av öns ridcenter. Hästuppvisningarna baseras på menorcansk dressyr och är utformade för att du ska få bästa möjliga upplevelse. Varje helg anordnas spännande travtävlingar på öns två hippodromer i Ciutadella och Maó. Mycket spännande!
Det megalitiska arvet
Menorca är ett paradis för alla som intresserar sig för arkeologi och förhistoriska tider. Även om du inte är en av dem kommer du säkert att vara det efter att ha upplevt de fantastiska megalit-ruinerna. Ruinerna är kvarlämningar efter en befolkning som bodde på ön för över 5 000 år sedan. Trots att Menorca bara är 702 km2 stort har det så många förhistoriska monument att ön känns som ett enda stort friluftsmuseum.
Gastronomi
Precis som andra platser runt Medelhavet har Menorca ett spännande och varierande kök. Fisken och skaldjuren som fångas i havet är alltid av högsta kvalitet. Ett utmärkt exempel är den fantastiska hummern som ingår i caldereta, en traditionell fiskgryta känd från Fornells. Menorca erbjuder även delikata räkor, musslor och sjöanemoner. Även kött står på den menorcanska menyn. I egenskap av öbor odlar Menorcas invånare det mesta själva och det mesta återfinns alltid i den fräscha och delikata maten. Därför kan du alltid vara säker på att din biff eller lammstek kommer från ett djur som vandrat fritt på öns gröna betesmarker. Menorca har även en uppsjö av traditionella efterrätter i form av tårtor och bakelser med allt från turrón, carquinyols, cocas och pastissets till moderna sötsaker och bakelser. Urvalet är oändligt.
Stränder
De norra stränderna är oftast mindre befolkade och ligger i ett fantastiskt vackert landskap. Vackra gyllenfärgade stränder ligger inkilade mellan klippformationer i skiffer och rödlera. I norr skiftar havets färger från djupt blå till havsgrönt. Den klippiga havsbottnen erbjuder fantastiska snorklingsmöjligheter eftersom området har hundratals fiskarter och vänligt sinnade skarvar. Av de mest populära stränderna i norr är Cala Morell (perfekt för att snorkla) och Arenal d'en Castell favoriterna tack vare den vackra belägenheten. Om du vill solbada i paradiset ska du åka till de orörda stränderna Cala Tortuga, Cala Pilar, Cavalleria och Pregonda. Om du skulle frammana bilden av den perfekta stranden i ditt inre skulle du förmodligen se Macarella (men med palmträd), även om du aldrig varit på Menorca. Macarella är själva sinnebilden av den perfekta stranden, med finkornig vit sand och turkost vatten som är så klart att du kan se ända till bottnen även där det är som djupast. Andra vackra orörda vikar är Mitjana, Turqueta, Son Bou, Binidalí, Son Saura, Trebalùger. Men även resort-stränder som Cala Galdana eller Punta Prima är väl värda ett besök.
Evenemang

För de mer äventyrslystna, för spänningssökarna, för de som vill ha ännu mer ... Menorca erbjuder möjligheten att delta i ännu mer högtflygande evenemang. Vågar du vara med?

Maj

4/5
10ª Ruta de los Faros de Menorca (cykling)
www.menorcacicloturista.com

11-12/5
XVII Fira del Cavall de raça Menorquina ()
www.cavalls-menorca.com

17/5
II Ultra Trail Cami de Cavalls
www.elitechip.net

25/5
CdC Menorca MTB
www.elitechip.net

Juni och juli

1-2/6
V Concentración Popular de kayak Menorca
www.kayakmenorca.menorca.es

30/6-6/7
Menorca Milan Junior Camp
www.polisporteventi.it

Augusti

27-31/8
X Copa del Rey de Barcos de Época- Trofeo Panerai
www.velaclasicamenorca.com

September

22/9
Extreme Man
www.extreme-man.com

Oktober

18-20/10
13 Volta Cicloturista Internacional
www.menorcacicloturista.comFölj Menorca på

TurismodeMenorca

@TurismoMenorca