Malta

Malta

Ett kulturellt och historiskt paradis...

Engelsktalande Malta ligger i hjärtat av Medelhavet, 90 km söder om Sicilien. Malta har en befolkning på ca. 400,000 personer, är medlem i EU sedan 2004 och har Euro som valuta. Malta består av 3 bebodda öar - utöver Malta finns också charmiga Gozo, som är ett resmål för sig samt minsta ön Comino mest känd för den blå lagunen och populär för dykning och snorkling. Regelbundna båtförbindelser mellan öarna finns.

Malta är och förblir en fascinerande smältdegel av olika kulturer. Här kommer historien till liv... förhistoriska tempel, underjordiska begravningsplatser, romerska kvarlevor, medeltidsstaden Mdina och inte minst korsriddarnas storslagna barock-huvudstad Valletta. Malta är även nutid – storstadskänsla med caféliv och shopping i Valletta och ett spännande utbud av restauranger och nattliv i Sliema och St Julians.

Malta är även ett idealiskt weekendresmål

I kombination med sol och bad, upplev såväl storstadskänsla - mytomspunnen historia, färgsprakande kultur, utmärkt shopping samt förstklassiga hotell. Det finns mängder av klubbar att besöka, utmärkta vinbarer och förstklassiga restauranger att pröva. Korta avstånd på ön gör att tiden kan utnyttjas optimalt - kort transfer från flygplatsen, 15 minuter till Valletta och Sliema.

Förtrollande Malta är det perfekta året-runt resmålet

Med sitt fantastiska hav och klimat erbjuder Malta långa somrar och milda vintrar – badbart långt in i november. Öarna är dessutom ett paradis för dykare. Det kristallklara vattnet erbjuder perfekta förhållanden för nybörjaren, medan mer erfarna dykare har ett rikt utbud av undervattensgrottor, rev, tunnlar och vrak att utforska. Vattnet här är bland det klaraste i världen. Sikten är utmärkt ner till 30 meters djup.

Sport och aktiviteter

Det behagliga klimatet gör att ön har ett stort utbud av olika sporter på land och i vattnet utöver dykning - skärmflygning, vindsurfing, wakeboard- och vattenskidåkning. Seglingsregattor hålls regelbundet från april till november, bland andra Cominoregattan i juni, tävlingen Malta-Syrakusa för kölbåtar i juli och yachttävlingen Rimini-Malta-Rimini i augusti. Bra båtuthyrnings- och yachtcharterföretag finns runtom på öarna. Malta är dessutom populär för bergsklättring med över 1300 etablerade klippklättringsleder i cirka 30 olika klättringsområden. Öns imponerande klippor och djupa inlandsdalar utgör en idealisk terräng.

Mat och dryck

Maten är mycket inspirerad av det italienska köket men det finns mycket traditionell maltesisk mat. Håll ögonen öppna efter Lampukipaj (fiskpaj), kaningryta, Bragioli (köttrullader), Kapunata, (en maltesisk version av ratatouille), och Soppa ta' l-armla (grönsakssoppa) som serveras med Gbejniet (får- eller getost). På hyllorna i de flesta mataffärer hittar du Bigilla, en tjock paté av bondbönor och vitlök. Smårätter som måste prövas är hobz biz-zejt (bröd doppat i olivolja, gnuggat med mogna tomater och fyllt med en blandning av tonfisk, lök, vitlök, tomater och kapris) och pastizzi (smördegsknyten fyllda med ricotta eller ärtröra).

Njut av nöjeslivet

Läs mer om nöjeslivet och konserter på Malta »