Lettland

Lonely Planet

Lettland– vinterns kulturella centrum

Traditioner som löper genom generationerna, den pittoreska skönheten i den orörda naturen och den unika blandningen av gammalt och nytt – en inspirerande, färgstark och personlig resa genom Lettlands historia.

I Lettland får du en upplevelse värd att dela.

 • Evenemang

  Både i Riga och utanför huvudstaden finns betydelsefulla konst- och kulturcenter. Stämningsfulla utomhuskonserter i kvarteren Spikeru och Kalnciema, Mark Rothko-museet för modern konst i Daugavpils som ligger i den renoverade artilleribyggnaden i Dinaburg-fästningen och visar verk av den världskände lettiske konstnären Mark Rothko. GORS – the Embassy of Latgale, som är Lettlands mest kulturrika region, det nybyggda och multifunktionella konserthuset i Cesis, Great Amber i Liepaja – på alla dessa platser kan du uppleva en stor kulturell variation av mycket hög klass.

  Utforska Lettland i de öppna linbanorna och upplev naturens skönhet under ”Golden Autumn” i Sigulda, delta i de årliga kulturella evenemangen under vintersäsongen eller njut av en aktiv vintersemester, se hur naturen vaknar på våren, besök Lettlands vackraste städer och gå på musikfestivaler under sommaren.

  Se en annan sida av Riga under ljusfestivalen Staro Riga i november, delta i Lettlands nationella firanden – militärparaden på strandgatan ”11. novembra krastmala” i Riga, ljuständningen vid Rigas slott till minne av offren från första världskriget under Lacplesis Day den 11 november, firandet och fyrverkerierna på Lettlands självständighetsdag den 18 november eller den internationella isskulptursfestivalen i februari.

  Olika traditionella marknader med arbeten av lettiska designer och konsthantverkare hittar du på domkyrkotorget i Riga – Mikeldiena skördemarknad i september, julmarknad i december och ”Ligo!”-marknaden i juni. Du kan även hitta riktiga guldkorn på Jarmarka, en utställning och konstmarknad med studenter från Lettiska konstakademin i december. Lettland kan erbjuda många oförglömliga äventyr alla säsonger på året.

 • Arkitektur

  Du kan hitta fantastiska arktitektoniska pärlor i nästan varje hörn av Lettland – från stora kyrkobyggnader på den vidsträckta landsbygden i Latgale till de smala och charmiga gatorna i Gamla Riga.

  Storslagna slott, herrgårdar och kyrkor med arv från medeltiden, renässansen, barocken och andra konstperioder. Här kan uppleva Lettlands historia i spännande historier och legender.

  • Det fantastiska Rundale-palatset med sin rosenträdgård och sina fontäner – ett av de finaste exemplen på barock- och rokokoarkitektur i Lettland.
  • Slottet i Cesis med sina imponerande medeltida borgruiner, parker och den nya herrgården – ett fint exempel på 1700-talets eklekticism.
  • Turaida slott – ett medeltida kulturmonument mitt i de pittoreska skogarna.
  • Araiši sjöslott – en av de mest populära arkeologiska turistmålen i Lettland.
  • Rigas domkyrka – en av de äldsta religiösa byggnaderna i den baltiska regionen och den mest magnifika kyrkan i Lettland, mitt i Gamla Riga.

  Basilikan i Aglona – en av de mest välkända religiösa platserna i världen.

  I Lettlands huvudstad Riga finns otroligt många olika arkitektoniska stilar som tar dig på en resa mellan tidsperioderna – från de förfinade exemplen på jugend i Klusais centrs (”tysta centrum”) och de olika centrala gatorna i Riga till stora moderna byggnader som det lettiska nationalbiblioteket, eller ”Castle of Light”, som byggdes 2014 och är den arkitektoniska symbolen för lettiskt andligt liv och kunskap

  Träarkitekturen i både Riga – Kalnciema-kvarteret och Kipsala – och i de vackra småstäderna Kuldiga, Liepaja, Limbaži och Daugavpils ger dig nya spännande intryck. Utforska också bondgårdarna och den lettiska landsbygdens oförstörda skönhet utanför stadens stress och larm.

 • Dans och teater

  Lettisk dans och teater har utvecklats i mötet mellan västeuropeisk och rysk kulturtradition, och samtidigt bevarat sin unika särart. Hög professionalitet och en stark kärlek för konstformen karaktäriserar lettisk dans och teater.

  Lettlands nationalopera är ett bra exempel på den lettiska kulturens höga professionella och kreativa nivå. Lettland har både världskända balettdansare och operasolister som Inese Galante, Elina Garanca och Kristine Opolais. Älskade baletter som Svansjön, Romeo och Julia, La Bayadère, Törnrosa, Figaros bröllop, Madama Butterfly, La Traviata och Trubaduren (Il Trovatore) – Lettlands nationalopera har en bred och varierad repertoar, inte bara klassiska opera- och balettstycken utan även moderna scenproduktioner.

  Även lettiskt musikliv inspirerar. De fantastiska konserterna och festivalerna med akademisk musik som Liepaja International Piano Stars-festivalen i mars, Daugavpils internationella jazzfestival i april, Rigas och Siguldas operafestivaler i juni, Rigas Ritmi och Early music-festivalen i juli, höstens kammarmusikfestival i oktober, den största europeiska saxofonfestivalen Saxophonia i februari med mycket mera, är alla internationellt kända. Evenemang med populärmusik finns på många ställen i Lettland, och baltländernas största musikfestival Positivus (Salacgriva), LMT Summer Sound-festivalen i Liepaja, Saulkrasti Jazz Festival och alternativmusikfestivalen Sound Forest i Riga är också mycket välbesökta.

  Förutom de traditionella konserterna och festivalerna finns många otraditionella musikevenemang där du kan avnjuta musik under bar himmel:

  • Den årliga konserten Lake Sounds – lyssna på musik i gryningen mitt ute på en sjö på den lettiska landsbygden.
  • Nature Concert Hall – det årliga konstprojektet för vetenskap, musik, poesi och bild
  • Utomhuskonsert i Tigulkalns, Talsi
 • Det lettiska köket

  Dagens lettiska kök använder närodlade produkter och moderna matlagningstekniker, där kockarna laborerar med de typiska smakerna i det lokala köket.

  Naturens alla rikedomar används:

  Om våren – björksav och lönnsirap, rabarber, harsyra och groddar.

  Om sommaren – svamp och vilda och odlade bär.

  Om hösten – säsongens grönsaker och viltkött.

  Om vintern – rötter och gryn.

  Matlagning är en passion i Lettland – att laga mat är närmast en rituell process som startar med trädgårdsarbetet och svamp- och bärplockningen i skogen. Av höstskörden görs olika inläggningar och sylt. Traditionella recept – hembryggt öl, hemgjord ost, surkål, hembakt bröd och tårtrecept som bygger på kunskap från flera generationer går i arv i familjerna.

  Dagens smaker i Lettland kan avnjutas i många olika restauranger och caféer, från Rigas topprestaurangerna med Lettlands bästa kockar – som Vincents, Kalku varti, Valtera restorans, Biblioteka ?1 och de tre kockarnas restaurang Tam labam bus augt – till förstklassiga herrgårdar med matinspiration från den lettiska landsbygden.

  Dikli-slottet nära Valmiera – en magnifik byggnad i nybarockstil med en trädgård på 20 hektar.

  Malpils herrgård, bara en halvtimma från Riga – ett utsökt exempel på arkitektonisk klassicism.

  Kukšu herrgård precis utanför Tukums – den enda herrgården i sin stil i baltregionen, ett fint exempel på herrgårdsarkitektur med restaurerade väggmålningar

  Det lettiska köket kan inte bara avnjutas på caféer och restauranger utan även på de många olika evenemang som har lettisk matlagning i fokus – till exempel den årliga Gastronomifestivalen, en kulinarisk turistupplevelse i september som är väl värd ett besök.

 • Museer och utställningar

  Lettland kan karaktäriseras av den stora kulturella mångfalden – historiska värden som vi är stolta över och som vi vårdar och utvecklar genom generationer. Det finns ett museum för nästan alla karaktäristiska delar i ett lettiskt liv – brödmuseet i Aglona, mjölkmuseet, Berghof, i Sieksate, silvermuseet i Limbaži, glasmuseet i Livani, sadelmakerimuseet i Vaidava, bastumuseet i Seja, cykelmuseet i Saulkrasti, motormuseet i Riga och Munchausen-museet i Dunte. Museer och minneshus dedikerade till olika betydande personer i lettisk kultur och historia, som Mark Rothko-museet i Daugavpils m.fl., är också värda ett besök

  I Riga hittar du ett mycket rikt utbud museer och utställningar: jugendmuseet Riga Bourse – Lettlands yppersta konstmuseum mitt i Gamla Riga, Arsenals – Rigas största utställningslokal i ett gammalt tullmagasin från 1800-talet, Lettlands krigsmuseum, Lettlands ockupationsmuseum, Rigas historiska och navigationstekniska museum, Lettlands nationalhistoriska museum och så vidare. Upplev en autentiskt lantlig atmosfär på olika friluftsmuseer, till exempel Lettlands etnografiska friluftsmuseum, Ventspils friluftsmuseum vid havet, Jurmalas friluftsmuseum, Andrupenes bondgårdar, det etnografiska huset Zvanitaji i Rucava.

  Lettisk kultur och historia kan inte bara beskådas utan även upplevas. På många museer finns möjlighet att delta i olika aktiviteter, till exempel kan du dreja i Arnis Preis krukmakeri i Saulkrasti eller Ceplis keramikverkstad i Dunte, prova örtteer i Silkalni nära Valmiera, snida träslevar i Ligatne eller skapa ”antika” föremål i den arkeologiska museiparken i Araiši.

 • Traditioner

  I kontrast till det stressade vardagslivet kan traditionerna ofta erbjuda en chans att slappna av, hitta balans och hämta styrka i naturen.

  Insamling av örter till te på blommande ängar, rengörande basturitualer, ”hedniska” festligheter vid solstånd med olika seder och bruk ur folktron och festivaler med etniska minoriteter som Maslenica är bara ett axplock ur de lettiska traditionerna. Traditionerna gör att vi kan leva i harmoni med årstidernas växlingar och utnyttja naturens livgivande styrka.

  Lettiska högtider firas är inte bara inom familjen, utan även med olika temautställningar på olika museer – Lettlands etnografiska friluftsmuseum, Andrupenes bondgård, det etnografiska huset Zvanitaji i Rucava och många andra platser i Lettland.

  • Mikeldiena skördemarknad om hösten, sista lördagen i september.
  • Vintersolståndsfirande där en s.k. yulestock traditionsenligt dras omkring och sedan bränns för att skrämma bort onda andar i december.
  • Påsk – vårsolståndet med traditionell äggfärgning med lökskal, äggrullning och äggknäckande, gungning och andra lekar i mars/april.
  • Sommarsolståndsfirande Jani – firandet av årets kortaste natt med fyrverkerier och traditionella Ligo-sånger 23 juni.

  Den lettiska livsglädjen ligger i folksånger, ceremonier och lekar som har ärvts från generation till generation. Lettisk tradition, identitet och sammanhållning kan upplevas i den lettiska sång- och dansfestivalen som anordnas vart femte år och är en av de viktigaste händelserna i det kulturella och sociala livet i Lettland. Nästa sång- och dansfestival hålls 2018, och firas till 100-årsminnet av Lettlands självständighet.