Groningen

Nothing tops Groningen

Groningen är en livlig universitetsstad, med den yngsta medelåldern i Nederländerna. Den har en lång och turbulent historia, dold bland de gamla packhusen, gårdarna och byggnaderna. Groningen är också en stad med puls – med många exempel på innovativ arkitektur.

Också landskapet runt Groningen är en fantastisk upplevelse. I provinsen Groningen finns ett av Europas äldsta landskap som formats av människan, och det gränsar till ett område på UNESCO:s världsarvslista. Provinsen har dessutom en magnifik och varierad landsbygd som kräver mer än en dag att utforska. Boka in dig på något av de många bed & breakfast-ställena i Groningen och upplev själv att det verkligen inte finns något som går upp mot Groningen.

Kommer du hit på besök kommer du snabbt att förstå varför människor utbrister: ”... aldrig en tråkig stund i Groningen!”
Mer information finns på https://toerisme.groningen.nl/en

 • Groningen stad med Groninger Museum

  Kulturen spelar en viktig och framför allt synlig roll i Groningen. När du går från järnvägsstationen är det första som syns en riktig katedral för konst: Groninger Museum. Den imponerande Stadsschouwburg (stadsteatern), Grand Theatre och konserthuset Vera bidrar också till stadens kulturella status. Men det finns så mycket mer: från popup-gallerier till open mic-kvällar och kulturfestivaler till gatuteater.

  Groninger Museum är levande och färgstarkt. Med mångfasetterade samlingar av konst och antikviteter och en serie speciella och innovativa utställningar med internationell prägel har museet lyckats locka stor publik gång efter annan. Museet är ett konstverk i sig, där varje rum samspelar med de utställda verken. Byggnaden, som ritats av Alessandro Mendini med delar designade av Michele De Lucchi, Philippe Starck och Coop Himmelb(l)au, är ett inspirerande ramverk för ett lika konstnärligt innehåll.

 • Vadehavet UNESCO-världsarv

  Vadehavet är en unik ”vildmark” i Nederländerna. Sälar tittar rakt på dig från sandreven, fåglar som letar föda efter en lång resa och det ständigt föränderliga landskapet som är ett resultat av tidvattnet gör Vadehavet till en rofylld vildmark där du kan ge dig ut på en kryssning, promenera över de blottade stränderna vid ebb eller fotvandra. Där finns också härliga alternativ för förfriskningar, både mat och dryck.

  På denna plats som finns på UNESCO:s världsarvslista har du många unika möjligheter – från att yoga på marsklandet med de avkopplande ljuden från havet, vinden och fåglarna i bakgrunden till att fånga din egen, färska middag i Vadehavet. Segla på Vadehavet eller det anslutna Lauwersmeer och slappna av på däck eller beundra utsikten från matsalen – du kommer få en oförglömlig dag.

 • Lauwersmeer nationalpark (Dark Sky Park)

  Ett av de vackraste oförstörda naturområdena i Nederländerna finns i norra Groningen. Stränderna, vallarna, skogsmarken och Lauwersmeer nationalpark utgör tillsammans Wadden Land.

  Fram till 1969 var detta Lauwerszee, men när dammen byggdes och saltvattnet ersattes av färskvatten bildades i stället Lauwersmeer. Här mellanlandar tusentals flyttfåglar, och de kan ju inte ha fel? Det är ett vidsträckt, lugnt och omväxlande, naturskönt område.

  Det här spännande området bjuder på många unika aktiviteter. Du kan åka på safari i nationalparken och hålla utkik efter havsörnar med ett vingspann på två meter. Eller utforska regionen på egen hand i en tuk-tuk och se många olika sorters djur, till exempel från något av fågelgömslena.

  Dark Sky Park
  På grund av vår livsstil är det ljust dygnet runt på alltfler ställen. Den utvecklingen är inte positiv för nattaktiva djur, på grund av att de känner sig trygga i mörkret eller för att deras byten är ute om nätterna. I Lauwersmeer nationalpark har man lagt ned mycket arbete på att motverka ljusföroreningar, och det har lyckats. International Dark-Sky Association (IDA) har förklarat parken som en Dark Sky Park (garanterat mörk park), och det gör de endast om det är kolmörkt under natten och det är möjligt för besökare att uppleva det.

  Dag- och nattkarta
  Vandra under stjärnorna tillsammans med en skogvaktare under särskilda nattutflykter. Ge er ut utan ficklampa och lite på era egna ögon, och se den underbara Vintergatan i en magnifik stjärnhimmel. Om ni vågar utforskar ni den mörkaste cykelbanan i Nederländerna i Kollummerwaard, lyssnar på ugglornas rop i Ballastplaat-skogen eller beundrar ljusen från Lauwersoog, Zoutkamp, skenet från Groningen eller Oostmahorn-gaslågan från någon av utsiktspunkterna. Lauwersmeer nationalpark lockar dygnet om alla tider på året. En dag- och nattkarta har sammanställts med alla specialdetaljer för dem som vill njuta av Lauwersmeer-området både dag och natt!

 • Bourtange-fästningen

  På grund av det strategiska läget har fästningen Bourtange i östra Groningen anfallits upprepade gånger, men ingen kapten har någonsin övervägt att ge upp. Inte ens för 200 000 gulden.

  Gör en tidsresa bakåt via Groningen där fästningen Bourtange har stannat i tiden och där de gamla kanonerna smäller som de gjorde 1742. De gamla husen i byn används nu som museer och ger en bild av 1700-talets liv i den befästa byn. Inne i fästningen finns officerarhusen, soldatbarackerna, krutupplag, ett ohyggligt tortyrredskap med mera. Ta en tur med det gamla lokomotivet på Museumspoorlijn (Museum Railway Line) och besök Ter Apel-klostret och se hur munkarna en gång levde.