Billiga flyg Antarktis

Antarktis är den sydligaste kontinenten och den femte största i världen. Antarktis i sig utgör inget land, utan styrs av Antarktisfördraget från 1959, där 45 länder är representerade (2007). Sverige anslöts till fördraget 1984. Eftersom ingen äger området krävs inget visum för att landstiga.

Antarktis täcks till 98 procent av tjock inlandsis som i snitt är 1,6 km tjock. Den stora ismassan utgör drygt 90 procent av all is på jorden, vilket i sin tur innebär 70 procent av alla sötvattensresurser. Om all is skulle smälta skulle nivån i våra världshav stiga med 61 meter!

Av naturliga skäl saknar området bofast befolkning, men flera länder och institut har upprättat permanenta forskningsstationer. Under sommarmånaderna är omkring 5 000 forskare stationerade och drygt 30 000 turister besöker området. Vinterhalvåret är omänskligt kallt och mörkt och antalet invånare sjunker till drygt 1 000.

Att resa till Antarkis kräver viss planering och en relativt stor reskassa, men ger dig ett fantastiskt resminne för livet! Förbindelserna är få, ofta fullbokade och med reseperioden begränsad till november till mars. Högsommaren infaller under december och januari, vilket anses vara den bästa perioden att besöka området. Pingvinerna får ungar, sälarna och valarna är aktiva och det är ljust i princip dygnet runt.

De flesta turister väljer att åka båt från Sydamerika, vilken är den närmaste världsdelen. Ett fåtal avgångar per år sker även från Sydafrika. Resan tar normalt mellan tio dagar och tre veckor. Den antarktiska halvön är mest populär att besöka, vanligtvis i samband med Sydgeorgien eller Falklandsöarna.

För den som har mer begränsat med tid finns möjlighet att välja ett sightseeingflyg från Australien. Stolarna på planet är konfigurerade för att kunna rotera så att resenärerna hela tiden har den bästa utsikten.

Onekligen en "cool" resa att önska sig till 50-årsdagen! Packa ned dunjackan, kameran och kikaren och förbered dig på ditt livs äventyr!